luni, 29 martie 2010

Eclipsa solara 11.08.1999 - Solar eclipse 11.08.1999

Ziua eclipsei a inceput calda, cu cer senin şi o multime de aşteptări. Doar o acumulare de nori în nord-vest a devenit tot mai amenintatoare, desi cerul a fost clar în sud, unde eclipsa a avut loc.
 A fost foarte cald! Temperatura la umbra s-a apropiat de 32 ° C şi nu a existat nici o briza care să furnizeze o gura de aer proaspat. Pe masura ce trecea timpul  intensitatea luminii a scazut în mod constant, la fel ca si temperatura aerului, care a oferit cu siguranta unui mediu mai placut pentru vizualizare. Cu aproximativ o jumatate de ora inainte de contact liniştea a fost sparta de fosnetul vegetatiei - o briza puternica a sosit  inopinat de la vest, şi apoi a fost plecat la fel de brusc. Era ca şi cum aerul fugea de aparitia sinistra care se proiecta pe Pămant, de spectrul care a fost umbra Lunii venind de la vest. Lumina a disparut cu rapiditate; iniţial în trepte, apoi parca un intrerupator celest a oprit ultima raza de soare. Inelul de diamant se observa cu claritate! Privita, emoţia şi sentimentele de irealitate care decurg din spectacol. Nicio fotografie sau imagine nu pot portretiza delicatetea si contrastele unui soare eclipsat total. Privind in jur, a fost usor să gasim prezenta lui Venus si a lui Mercur, stralucind puternic prin nori. Luna s-a retras în mod constant de pe discul soarelui si normalitatea s-a întors. La scurt timp dupa aceea cocosii cintau, anuntand cu mandrie zorii unei noi zile. Scaderea temperaturii în timpul eclipsei a fost simtita în mod clar, si s-a incadrat in intervalul: de la 32 ° C inaintea eclipsei la 25 ° C in timpul ei si apoi la 34 ° C, mai târziu, în după-amiaza cand puterea deplină a soarelui a revenit. Eclipsa a lăsat o impresie puternica în memoria mea. Aceste imagini, imi vor servi ca o amintire din ziua în care am stat in umbra Lunii in Bucuresti.
Filtrele au fost confectionate manual de catre mine, prin afumarea unui geam. Deasemenea am mai folosit un vizor de la o masca de sudura. :))

Text si foto: Pozaru




Eclipse day started hot, clear sky and a lot of expectations. Only an accumulation of clouds in the northwest became more threatening, though the sky was clear in the south, where the eclipse took place.
It was very hot! Shade temperature approached 32 ° C and there was no breeze to provide a breath of fresh air. As time passed, the light intensity decreased steadily, like air temperature, which certainly gave a more pleasant environment for viewing. With about half an hour before contact was broken by a quiet murmur of growing strong - a strong breeze from the west arrived unannounced, and then was gone just as suddenly. It was as sinister air that ran the design appearance on earth, moon shadow spectrum was coming from the west. Light fading rapidly, the initial steps, then stopped as if a switch last celestial sunshine .. Diamond ring is clearly seen! Viewed through a thin veil of clouds, beauty event has not been diminished. Words can not describe the beauty, emotion and feelings of unreality arising from the performance. No photograph or image can not portray the contrasts of delicacy and totally eclipsed sun. Looking around, it was easy to find the presence of Mercury and Venus, shining strongly through the clouds. Month steadily retreated from the sun disc and normality returned. Shortly afterwards the cocks crowed, proudly announcing a new day dawning. Temperature decrease during the eclipse was clearly felt, and within the range: from 32 ° C before the eclipse at 25 ° C during her and then at 34 ° C later in the afternoon when full power sun returned. Eclipse has left a strong impression in my memory. These images, I will serve as a reminder of the day we stayed in the shadow of the Moon in Bucharest.
Filters were handmade by me through a smoking glass . I also used a visor from a welding helmet.

Text and photo: Pozaru


                        Eclipsa vazuta prin filtrul de sticla afumata

Inelul de diamant

Cand Luna a muscat din Soare

Fazele eclipsei

Fazele eclipsei

Konika - Dr. Finger EPJ-10 :))))

6 comentarii:

Dili spunea...

"afumata", inelul si muscatura.... sunt de-a dreptul superbe, unice... bravo fratioare ca ai reusit cu mijloace muncitoresti sa realizezi asemenea frumuseti!

Pozaru' spunea...

Surioara, daca aveam tehnica de acum...ce bine ar fi fost! Multumesc mult!

Anonim spunea...

Imi amintesc clar acea zi. La noi s-a pornit o furtuna de vant, cerul parca statea sa cada, norii umblau nervosi de colo - colo, n-a fost cale sa vad nimic. Am avut un sentiment straniu, de pustiu, fiori reci imi treceau pe sira spinarii. Bucuria a fost foarte mare la revederea primelor raze.
Imaginile tale sunt de o insemnatate mare, chiar daca tehnologia nu era la nivelul celei de azi....ai marturii frumoase. Felicitari.

Pozaru' spunea...

April, nici nu stii cata bucurie mi-ai facut vizitandu-mi blogul. Ma bucur ca tu ai avut curajul sa fii prima care sa "sparga gheata"! :) Am vizitat si eu "Floarea de cires" si mi-a placut mult, insa n-am avut curajul sa scriu ceva. Promit ca o s-o fac! Referitor la eclipsa, eu cred ca m-am descurcat multumitor cu ce aveam la indemana, iar daca imaginile prezentate iti plac nu poate decat sa ma bucure. Sper sa mai prind o eclipsa totala de soare si sa am puterea de a mai tine o camera foto in mana, avand in vedere ca se va produce in anul 2075 (data la care voi implini 105 primaveri). Va fi vizibila de la Oradea, am socrii acolo deci nu-mi fac probleme de cazare! :))

Anonim spunea...

haha, ai ganduri mari...auzi 105 primaveri...asta da optimist.

Ma bucur ca-ti place cotisorul meu de primavara, poti sa lasi si un semn daca simti nevoia.

Pozaru' spunea...

Sunt optimist din fire si cam fac haz de necaz. :))

Keep in touch! ;)