joi, 22 octombrie 2009

Palatul Vulturul Negru, Oradea - Black Eagle Palace, Oradea

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea.
Palatul, aflat la adresa str. Independenţei Nr.1, a fost construit între 1907-1908 de arhitecţii orădeni Marcell Komor şi Dezső Jakob, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei clădiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală ce găzduia manifestările culturale şi politice.
Clădirea este de colţ, cu parter înalt şi patru etaje, format din două corpuri între care se găseşte un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenţei, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri. Faţada principală dinspre Piaţa Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Faţada corpului din str. Independenţei este mai ordonată şi sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieşit, impărţit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.
Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. Clădirea este multifuncţională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcţionează un hotel, un cinematograf, o banca, si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.
Sursa: Wikipedia
Foto: Pozaru


Black Eagle Palace is an representative architectural monument in Oradea.
Palace, located at Independence str No.1, was built between 1907-1908 by architects Marcell Komor and Dezso Jakob in secession style. Contractor work was Ferenc Sztarill. In place of this building was the palace of Green Tree, which had a room that housed the cultural and political events.
Is the corner building with ground floor and four storeys high, consisting of two bodies between which there is access to a glazed passage Independence str, Alecsandri str and Union Square. The main facade from Union Square is asymmetrical, consisting of two large bodies, unequal, which shows the best style of secession. The facade of Independence str is more orderly and sober. Point of interest is a body out, divided into two registers, which ends in attic three-lobed, with a stained glass in your eardrum. Stained with the black eagle, became an emblem of all, was executed in 1909 in Oradea workshop by Neumann K.
Black Eagle Palace is the most important of his style building in Oradea. The building is multifunctional, including, at the time of the inauguration, casino, hotel, offices, restaurants, grouped into three asymmetrical bodies. In the building works a hotel, a cinema, a bank, and several clubs, cafes and restaurants, is an important meeting place for social scene of Oradea.
Source: Wikipedia
Photo: Pozaru

8 comentarii:

DiliMache spunea...

In Oradea nu am fost, dar multumesc ca m-ai facut sa respir putin aer de acolo.. frumos!

Sorin spunea...

Am fost in Oradea prin 1983,dar din pacate nu eram interesat la acea vreme de monumente arhitectonice.Amintiri haioase din familie:)Felicitari pentru fotografii!

Pozaru' spunea...

Nu e timpul pierdut, Dili! E un oras frumos. O sa revin si cu alte poze de acolo.

Pozaru' spunea...

Salut Sorin! Stiu eu de ce erai interesat atunci! ;)))) Multam de vizita!

Argenna spunea...

Frumoase imaginile , atat cele de la Paris cat si cele din Oradea!

Pozaru' spunea...

Hei, hei, Argenna! Multumesc mult pentru aprecieri! Te mai astept pe-aici!

Argenna spunea...

Palatul aacesta este o bijuterie . Am vazut o imagine si la K.Csaba cu acel frumos pasaj de sticla si am apreciat mult interiorul plin de eleganta , dar suita ta de imagini este completa si foarte sugestiva , reusind sa prezinte multe detalii . Si istoricul cladirii este binevenit in prezentarea acesteuia . Felicitari pentru frumosul subiect si postarile atat de reusite!!! Un miniserial !

Pozaru' spunea...

Argenna prin intermediul acestei constructii m-am imprietenit cu Csaba! Da, ma leaga frumoase amintiri de acest oras si de palat. Multumesc mult pentru aprecieri!