Dacia Solenza este un sedan cu hayon de mici dimensiuni, produsă între martie 2003 şi iulie 2005 de Uzina Dacia. Modelul Solenza a fost un model ce a avut la bază modelul SupeRNova, dar cu un aspect mai plăcut ce anunţa trăsăturile noii identităţi de marcă.
Exteriorul are o linie mai modernă şi mai aerodinamică, iar bordul a fost integral redesenat, devenind mai ergonomic. Materialele folosite la interior sunt de calitate mai bună decât la SuperRNova.
Din noiembrie 2003 a fost îmbunătăţită structura de rezistenţă a maşinii, variantele superioare de echipare primind şi airbag pentru şofer, Solenza fiind primul model Dacia care emite pretenţii moderne de siguranţă pentru ocupanţii acestuia.
Modelul a fost bine primit pe piaţă, având şi cifre destul de bune la export. Cu toate că cererea era încă mare pe piaţă, compania Dacia a decis oprirea producţiei în vara anului 2005, concentrându-se pe creşterea producţiei modelului Dacia Logan.
Pentru acest model au existat două versiuni de motorizare: una pe benzină de 1,4 litri similar cu cel de pe SupeRNova şi un diesel de 1,9 litri, identic cu cel de pe Renault Kangoo şi asemănător cu cel de pe Dacia Pick Up. Începând din 2005, modificarea evacuării şi a gestiunii electronice a injecţiei au permis încadrarea în normele de depoluare Euro 4, până la acel moment încadrându-se în normele Euro 3.
Text: Wikipedia
Pot povesti multe despre aceasta bijuterie pe 4 roti. Nu are confortul unui Megane si nici siguranta unui Opel sau eleganta unui Seat, insa ca masina este foarte robusta si fiabila. Pot spune ca nu am "iertat-o", am mers pe tot felul de drumuri cu ea, de la TransAlpina (inainte de asfaltare) si pana pe Grindul Chituc. Am umblat si prin locuri unde nu existau drumuri (dealurile Valcei) sau prn sate unde oamenii isi dadeau coate si ma intrebau "din ce tara este masina?" (acolo ajungand doar camioane sau tractoare si rareori cate un Aro sau IMS).
Dupa 22 de ani de sofat, timp in care am condus de la Dacie la Mercedes sau de la Aro la Scania, Dacia Solenza m-a fermecat. Raportul calitate/pret (cat si intretinerea care este foarte ieftina) dar si performantele sale o recomanda ca pe un varf al industriei auto romanesti. Insa interesele de a vinde Loganul au primat. Se spune ca daca uzinele Dacia ar fi continuat productia de Solenza, Loganul ar fi fost "mort" inca din fasa.