Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflându-se în judetul Bihor, în imediata apropiere a localității Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.
Interiorul se distinge prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă - Ursus spelaeus - care a dispărut acum 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capra neagra, ibex, leu și hiena de pestera. La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei.
Cu o lungime de peste 1.500 m, peștera se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turiști, iar cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor științifice.
Galeria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii și diferite săli:
- Galeria "Urșilor" (sau Galeria Oaselor),
- Galeria "Emil Racovita",
- Galeria "Lumânărilor"
- Sala Lumânărilor,
- Sala Spaghetelor,
- Sala Oaselor.
Printre formațiunile de stalactite și stalagmite se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul, Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și ultima sală, Sfatul Bătrânilor, iluminată cu lumânări. Temperatura în pestera este constantă de-a lungul anului (10ºC), iar umiditatea se menține la 97%.
Numele peșterii se datorează numeroaselor fosile de "urși de cavernă" (Ursus Spelaeus) descoperite aici. Peștera era un loc de adăpost pentru aceste animale, acum 15.000 de ani. La bătrânețe, ca multe alte mamifere (ex .elefantul african) ursul de peșteră se retrăgea să moară în același loc ca și predecesorii. Mărturie stau numeroasele cimitire descoperite în peșterile din România (Pestera Bisericuta, Pestera cu Oase) sau aiurea unde scheletele au fost gasite întregi, nederanjate. Intrarea a fost intre timp colmatata.
Peștera a rămas astfel închisă până pe 17 septembrie 1975, când golul subteran a fost deschis artificial prin dinamitarea porțiunii de la intrare, în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului (marmură). În puțul deschis a coborât pentru prima dată, minerul Traian Curta din localitatea Chiscau. Acesta a parcurs galeria de acces până la Sala Mare.
O primă explorare a peșterii a avut loc la 20 Septembrie 1975 efectuată de către grupul de speologi amatori "Speodava" din orașul Dr. Petru Groza (actualul oraș Stei). Pe baza studiilor complexe întreprinse de Institutul de Speologie "Emil Racoviță" în colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, s-au stabilit soluțiile de amenajare și măsurile specifice de protecție. După 5 ani de amenajări la standarde mondiale, la 14 Iulie 1980, peștera a fost deschisă vizitatorilor. Anual peștera este vizitată de peste 200.000 de vizitatori.
Se poate ajunge la peșteră cu trenul, pe linia ferată Oradea - Vascau, până la stația Beius sau Sudrigiu, iar de acolo cu mijloacele de transport în comun; cu mașina accesul este posibil pe DN 76 Oradea - Deva + DJ 763 Chiscau (14 km).
Linia ferată Oradea - Vașcău nu este funcțională de mai mulți ani. Accesul se face numai auto. Se poate ajunge la Sudrigiu pe DN 76 Oradea - Deva. De la Oradea sunt autobuze până la Pietroasa. Se coboară la intersecția de după comuna Buntești și se urmează drumul din dreapta. Din Beiuș sunt autobuze până în Chișcău.
Bears' Cave (Romanian: Peştera Urşilor), was discovered in 1975, by "Speodava", an amateur speleologists group, and is considered to be an interesting site-seeing location. The cave is located at the outskirts of Chiscau Village, in Bihor County, Romania.
Bears Cave dwells an extraordinary range of stalagmite and stalactite formations varying in size and forms, as well as an impressive amount of Cave Bear fossils. - Ursus spelaeus - a species which disappeared more than 15,000 years ago. The cave entrance - which is situated at 482 m altitude - is by the tourist pavilion. Bears Cave is 1 km in length. It is disposed on two-overlapped levels: one which is larger, being 488 m in length and fitted out for tourist reasons, and an interior level, temporarily active, being 521 m in length, which is used for scientific reservation.
Peştera Urşilor means Bears' Cave. The cave was named so, as numerous Cave bears (Ursus spelaeus) were found in this cave. The cave was visited by these large animals more than 15,000 years ago. It is suggested that a rock slide closed the entrance whilst 140 of these animals were still inside; deprived of food, the bears resorted to killing each other until none remained. Bear fossils were found in many parts of the cave, most sporting the marks of bear teeth.
The cave was undisturbed until 17 September 1975 when the cave was discovered during quarry works. The marble and limestone of this area was mined by the inhabitants of the nearby village Chişcău. The first person in the cave was quarry worker Curta Traian from Chişcău.
Railway - Beiuş or Sudrigiu railway station and from there by bus; DN 76 Oradea - Sudrigiu village (86 km) + DJ 763 Chişcău village 14 km, asphalt road.Text source: Wikipedia
Photo: Pozaru'
17 comentarii:
Cristi, ai facut o treabă perfectă pentru o peşteră superbă din Munţii Apuseni. Mă bucur nespus de mult că un OM interesat de frumos, cum eşti tu, a poposit pe meleagurile noastre şi a făcut cunoscute "lumii internetului" o parte din frumuseţile Transilvaniei din România. Avem foarte multe de arătat lumii şi mă bucur că există oameni ca tine. Felicitări.
Bace Ovi, daca sunt interesat sa fac reclama tarii, trebuie sa fiu interesat si de frumos! Nu se poate altfel la cat e de frumoasa tara asta! Imi pare rau doar ca unii romani nu-si cunosc tara pe cat de bine stiu strainataturile. Toate cele bune!
O serie foarte reusita atat din punct de vedere fotografic cat si informational. La ce lumina slaba e in interior te felicit pentru claritatea imaginilor, fratello!
Thank you for sharing
This fabulous work with us
Good creations
Buna surioara! Sa stii ca nu sunt foarte multumit de calitate, trepiedul il lasasem in masina. Stiam ca nu se poate intra cu el in pestera, asa ca... M-am inselat insa: ghidul (caruia ii multumesc mult pe aceasta cale) chiar mi-a reprosat ca nu-l am la mine si mi-a spus ca doar in sezon e strict interzis, in extrasezon se trece cu vederea! :)
Toate cele bune!
Thank you so much, SKIZO! I try... :)
Excelent fotoreportaj, asa cum trebuie facut un fotoreportaj ca sa fie interesant. Imaginile sunt de calitate si nu numai din punct de vedere tehnic. Felicitari !
Iti multumesc mult, Kotib! Sunt profund onorat, mai ales ca aprecierile vin din partea cuiva caruia ii apreciez foarte mult fotografiile! Sunt extraordinare! Despre fotoreportaj: textul e de pe Wikipedia, dar fotografiile (ca dealtfel si celelalte de pe blog-uri) imi apartin. Inca o data...iti multumesc! Toate cele bune!
foarte frumos!
ma bucur ca mai exista si altii care apreciaza frumusetile Romaniei...
cei mai multi au vazut toata lumea, dar tara in care traiesc nici macar 10 %.
numai bine.
Buna treaba fratioare!
Un singur om cu un pic de pasiune combinata cu talent reuseste sa faca treaba uni minister.Felicitari.
@ Mihaizzz:
De acord ci tine, Mihai! toate cele bune!
@Dili:
Multam fain, sis'! :)
@Mason:
Iti multumesc ca ai trecut pe aici, Andrei! e mai astept, toate cele bune!
Daca mergeai cu mine in vara o vizitam impreuna , oricum o postare reusita din toate punctele de vedere. Eu am ales sa fac o prezentare a pesterii pe Hickr.com neavand blog decat de curand.
Fara cuvinte Dane! Si... la multi si frumosi ani!
De fiecare data cand "te vizitez" (ce-i drept, destul de rar - mea culpa), te admir pentru ceea ce faci si te invidiez (pozitiv) :-) xoxo
As fi venit, Gabi, insa a intervenit ceva ce nu puteam amana. Am vrut sa vin chiar mai tarziu cu 2-3 zile dar fara succes. Toate bune!
Hei, hei Diana! La Multi Ani fericiti si tie! Ma mai gandesc daca sa te iert sau nu pentru faptul ca nu ma vizitezi asa de des. :D Glumesc, desigur! Nu ma invidia, chiar nu sunt de invidiat. Ai putea-o face si tu...foarte usor! Te ajut si eu, doar ti-am promis, numai sa-mi dai un semn.
XOXO
Am vizitat pestera ursilor si pacat ca nu se face suficienta reclama, astfel ca oamenii sa poata merge sa o viziteze. Noi am asteptat ceva timp poate mai vine cineva ca sa putem vizita, si intr-un tarziu am putut intra. Ne-ar fi parut rau daca nu am fi putut vedea pestera, cu atat mai mult cu cat eram in concediu la Baile Felix si doream sa vizitam cat mai multe locuri frumoase . Am fost si in Oradea si am ramas impresionata de frumusetea orasului, de cladirile din centrul orasului.
Trimiteți un comentariu