Curtea Veche este prima curte domnească din Bucureşti, a devenit nefuncţională după incendiul din 1718, care a distrus întregul Bucureşti şi după cutremurul din 1738. Întreaga Curte Domnească era formată dintr-un palat - Palatul Voievodal, o biserică - Biserica Buna Vestire, cunoscută ulterior sub numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de recepţie, cancelariile domneşti, grajduri şi grădini. Nu se cunosc prea multe detalii despre întemeietorul curţii, dar conform opiniei cercetătorilor care au studiat istoria Bucureştiului, curtea pare a fi construită de către Mircea cel Bătrân, undeva la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului a XV-lea. După cele două calamităţi din secolul al XVIII-lea, care au distrus curtea şi clădirile aferente, a fost construită o nouă curte domnească, Curtea Nouă. În prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat şi un muzeu, Muzeul Curtea Veche.
Pe locul în care ulterior va fi construită curtea domnească, Mircea cel Bătrân construieşte o cetate, undeva între anii 1386-1418. Cetatea avea ziduri de cărămidă şi era înconjurată de şanţ de apărare.
În secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş, domnul Ţării Româneşti, consolidează cetatea construită de Mircea cel Bătrân şi o ridică la rangul de reşedinţă domnească, alternativă celei de la Târgovişte.
Primele date certe despre Curtea Veche le avem din documentele de pe vremea lui Radu cel Frumos, acesta a mutat scaunul domnesc la Bucureşti.
Deşi pentru o perioadă de timp s-a crezut că Curtea Domnească a fost distrusă complet, cercetările arheologice au scos la iveală importante ruine, printre care: hrube, ziduri, baze de turnuri, trepte coloane, camere aflate în construcţii din secolul al XIX-lea.
Curtea domnească se întindea pe suprafaţa cuprinsă între străzile Halelor (fosta Carol), Şelari, Lipscani, Bărăţiei, Calea Moşilor. De-a lungul timpului oraşul Bucureşti a suferit diverse modificări urbanistice, astfel că veche curtea domnească nu mai corespunde întru totul cu vechile descrieri. Conform vechilor descrieri, Curtea Veche era aşezată pe o colină destul de înaltă, înconjurată la sud de malul foarte înalt al Râului Dâmboviţa, iar în celelate puncte cardinale de ziduri puternice. Accesul în curtea domnească era posibil prin două porţi opuse. Prima poartă, amplasată la intersecţia străzilor Smârdan cu Halelor (fosta Carol), a avut mai multe denumiri, Poarta de Sus, Turnul despre Nemţi, Clopotniţa Domnească, iar mult mai târziu după ce turnul de piatră s-a ruinat, Foişorul Roşu (probabil numele a fost luat de la culoarea în care a fost vopsit turnul). A doua poartă, Poarta de Jos, era situată în locul în care porneşte strada Moşilor.
(sursa: Wikipedia)
(fotografii: Pozaru)
Curtea Veche (the Old Princely Court), built as a place or residence during the rule of Vlad III Dracula in the 15th century, now operates as a museum in the centre of Bucharest, Romania. The residence was moved under the rule of Radu cel Frumos, who moved the princely residence and the Wallachian capital to Bucharest. In the 16th century Mircea Ciobanul rebuilt it completely and afterward it became the nucleus of the Bucharest, surrounded by the houses of traders and craftsmen. Alexander Ypsilantis built a new princely court in 1775 at Dealul Spirii and the old one acquired its present name. In its current role as a museum, the palace and neighbourhood inspired Mateiu Caragiale to write his novel Craii de Curtea-Veche. It is also at the center of efforts to restore the historic center of Bucharest.
(source: Wikipedia)
(photo:Pozaru)
Imagine de ansamblu
Vlad Tepes (Vlad Dracul)
Curtea Veche si cupola bisericii Sfantul Anton
La nivelul 1
4 comentarii:
Frumos de tot, privind pozele parca aud pasii pe caldaram sau prin beciuri. Sa vizitezi astfel de locuri e exact o intoarcere in trecut, energiile sunt acolo ca sa te propulsee in vremi apuse, totul are un farmec special...
Adevarat ce spui, Dili! Insa mie mi-e dor de vechiul Bucuresti...
Fian, mi-au placut si pozele si istoricul. Mi-ar fi placut sa vad niste poze cu locul in care au fost portile de acces in Curtea Domneasca
Nu mai exista demult asa ceva. Promit ca la urmatoarele articole mai intai o sa ma documentez apoi o sa plec la pozat! :)
Trimiteți un comentariu